Followers

Al-Quran yang interaktif & berinformasi !!

Iklan susu cap junjung... ~

Thursday, September 30, 2010

Tips berjaya dalam kerjaya

Alhamdulillah, setelah 10 tahun berkerja, dapat jugak aku jadi CEO di sebuah syarikat yg terkemuka nih...
(aku akan pastikan, aku akan cakap ayat ni 10 tahun nanti, ahaks... berangan tul...). Ok ah, baca je laa korang ek... layannn ~

1. Langkah pertama ialah pastikan diri anda melakukan kerja yang anda minat. Untuk mereka yang fresh graduate dan belum pernah berkerja, memang sukar untuk mengetahui dengan pasti apakah kerja yang kita minat sebenarnya? Namun, setelah setahun berkerja, pengalaman akan membantu anda membuat pilihan yg lebih bijak...

2. Get out of your comfort zone -
Jangan mudah rasa selesa dengan kedudukan/gaji kita sekarang. Kita kena dahagakan kejayaan yg lebih cemerlang. Jangan asyik ponteng/escape jek sebab mende2 ni akan membuatkan kita lambat berkembang. Kena selalu fikir "Apa yg extra added value yg aku boleh bagi kat company, n sekaligus memberi lebih advantage utk diri aku sendiri?"

3. Niat -
Dengan niat yang baik, akan membuahkan hasil yg baik. Tak perlu mencantas2 untuk berjaya, kena tanamkan mentaliti yg kita ramai2 boleh berjaya bersama2. Niat yang baik, akan memberi vibe yang baik, dan menjana minda untuk berfungsi dengan lebih baik.

4. Selalu muhasabah / refleksi diri untuk nilai balik apa aspek diri yg kita kena baiki? Apa silap kita hari ni and how we can do it better next time?

5. Belajar dengan mereka di sekeliling. Jadilah observer yang tajam, kerana sebenarnya banyak mende yg kita boleh belajar daripada mereka2 di ofis. Even daripada orang yg paling gampang/keji sekalipun, mesti ada something yg kita boleh belajar daripada dia....

Ini ialah note untuk diri sendiri sebenarnya.... Apa yang terfikir, aku tulis. Banyak lagi nak taip sebenarnya tapi apakan daya Lisa Surihani tengah memanggil aku, suh masuk bilik. Haha (not funny).

Question : Apa yg lagi best daripada seorang awek cun?



Answer: 2 awek cun.. :p

5 comments:

diriku said...

he2..nasihat yg bagus..em..g lah masuk blik 2..nt lama plk dia tunggu..ha2

Mr Noble said...

gambar awek2 cun tu dah overshadow criter kat atas. haha! :p

Catherine- said...

ko saje kan letak gamba awek cun tu sbb nak kaver yg ko sebenarnya gay! :p~ wekkkkweekkkk...

akubiomed said...

Ada satu tips success rate dia tinggi iaitu pengampu boss tapi kalau kantoi hilang kerja ;-)

Anonymous said...

Quite a few individuals these days don't know the significance of checking up on fashion. For those who have been thinking about maintaining trend for some time but haven't basically completed so then the time has come more than ever before to keep up with design simply because you have this informative article as your information.

You can make much cheaper clothing appear more costly by transforming the control buttons.[url=http://www.bizbootssale.co.uk]black ugg boots[/url] If you buy a jacket containing inexpensive plastic-type buttons, you are able to swap these with some that can provide it with much more character. You should attempt vintage control keys given that that appear remains well-known throughout the age groups.

A bulging belly can certainly make your trend practical experience a horrible problem.[url=http://www.bizbootssale.co.uk]ugg boots outlet[/url] When you fall into this group, you must make sure that you do some thing to correct your issue, as wearing the right outfits is not going to fix the problem in the end. Attempt a mix of a balanced diet and a great training routine.

Black is a great fundamental shade to put on with some other shades,[url=http://www.bizbootssale.co.uk]womens ugg boots[/url] but tend not to give full attention to wearing black at all times. Whilst sporting dark at the base fifty percent of your body might be fairly slimming, be sure to jazz music your style up with the addition of one thing colorful on your torso.

Make certain you tend not to wear a jean leading with jean bottoms. This really is a trashy appearance which gets you observed from the most awful techniques.[url=http://www.bizbootssale.co.uk]ugg boots clearance[/url] If you are searching to become the king or princess of design, it is vital that you never coordinate denims having a jean top rated.

Knowing how to apply great design is a thing, but usually adhering to by way of and practicing design is yet another. Attempt your very best to adhere to each of the tips using this write-up to be able to have recreate your appearance. It's excellent to feel better about on your own once you have established very good style practices and look excellent with what you wear once more.[url=http://www.bizbootssale.co.uk]black ugg boots[/url]