Followers

Al-Quran yang interaktif & berinformasi !!

Iklan susu cap junjung... ~

Saturday, September 18, 2010

Sony Ericsson Vivaz Pro : The Best Budget Phone for Blogging - Ulasan, Komen & Tips Membeli Handphone

Tadi aku usya2 phone, budget dalam RM1.2k jer... Memula tengok Nokia E5, ok gak laa sebab semua basic function ada, siap camera 5 Megapixel tu.. Tapi rasa bosan plak tengok skrin yg masih lagi kecik pada pandangan aku (dalam 2.4" inci ).

Ternampak plak SE Vivaz Pro, tengok harga dlm rm1400, tapi tokey kedai tu cakap dia bole kurangkan sampai Rm1150!! Wah, ini yg buat aku teruja nih... Vivaz Pro ni yg paling bestnyer video dia HD tu!! Pastu ada QWERTY keypad. Screen 3.2" pulak tu..

Kekurangan/Kelemahan:
1. Bateri cepat habis? Kalo sehari konpem habis katanya... leceh gak kan?
2. Touchscreen resistive je.. (tak sebagus capacitive touchscreen macam I-Phone tuh)
3. Takde kinetic scrolling?
4. OS Symbian, takut cepat Hang?

Untuk tengok review2 phone, aku check website2 nih:
GSM Arena , Mobile 88.com , PC Pro UK, majalah ERing, etc.

Ada gak terasa nak pakai Nokia N97 Mini, tapi baca ada yg komen handphone ni cepat HANG jugak??

Ada sesape yg pernah pakai SE Vivaz Pro @ Nokia N97 Mini? Atau boleh suggest kan phone yg bagus utk blogging?? (tapi jangan laa suggest yg mahal2 macam i-phone, HTC tu, huhu... )

Kat mana port Kedai yang amik/beli handphone 2nd hand dgn harga tinggi ek? Aku tahu yg dekat PAS Plaza Alam Sentral, Shah Alam je... Tak tahu laa kat Pertama n Low Yat ok ker x harga die.. :)

P/s: Segala komen adalah dihargai... :p

5 comments:

Sya Syazana said...

SE Aino pon smart jgak~

Mr Noble said...

setau aku, Sony Ericsson ni phone dia kalau streaming media cam youtube ker x bole guna melalui wifi, kene guna broadband telco jugak, tak tau la kenapa. so i suggest u better check betul2 kat kedai utk confirmkan :)

marina anakcikbob said...

ohh..aku xsuke jenis2 mcm e5,e71,belekberi sume tu..
semak la button banyak2..
tapi n97 memang bes..
tp la ni ada yg mini 97 je..
harga nye tu yg xmampu..
tapi kalo nak macam n97, amek c6 pon okes..
mmg sebijik rupa die..
keypad dalam tu je lain sikit..

arifrusli said...

Encik Amin, you comment has been replied. tq.

Anonymous said...

port kedai mane yang beli 2nd hand dgn harge tinggi ek? (kat PAS) kalo digicam pulak? ade ke kedai yg nk beli 2nd hand?