Followers

Al-Quran yang interaktif & berinformasi !!

Iklan susu cap junjung... ~

Sunday, February 28, 2010

Motivasi Diri

Bila usya2 status facebook kawan2, ada yg hepi, aku pn tumpang hepi.. Tapi bila ada yg sedih2, aku rasa terpanggil utk share something dgn diorang. Tak dinafikan, aku pun pernah mengalami "fasa depression", tapi setelah membaca beberapa buah buku motivasi, aku rasa aku dah boleh mengawal emosi aku. Antara buku yg amat berguna ialah :




1. 7 Habit of  Highly Effective People
Buku nie mengajar aku yg kita perlu fokus pada apa yg kita letak as our priority, Put first thing first. Sound simple isn't it? Tapi penerangan die mmg best, byk knowledge boleh dpt drpd buku nie...

"Don't waste time on things you cannot control. Just concentrate on things within our control"

2. A Monk Who Sold His Ferrari by Robin S. Sharma
Buku ni more on spiritual enrichment. Antaranya ialah pentingnya menjaga apa yg kita fikir setiap hari, mesti fikir yg positif2 je, sebab secara purata, kita berfikir 60 000 kali dalam sehari, dan kebanyakannya fikiran negatif yg sama setiap hari...

Another favourite quote are:

"when the student ready, teachers will appear... "

"you must run your own race"

"Do you know why most people sleep so much?"
(jawapan die ialah ....... .. _____ kena cari sendirik dlm buku nie la, hahar... : p )

3. The Secret by Rhonda Bynes
Buku ni pun bagus gak laa, tp ada some part yg aku xbole nak terima, huhu...

~~Maybe lain kali aku akan share sedikit inti pati buku nie... :)

3 comments:

fitri oh fitri said...

buku2 novel lg la best. haha. btw, lompat tikam amat best. haha.






http://fitridzulkifli.blogspot.com

Encik aMin said...

hahar..
erm, novel pn aku layan gak, aku suka john grisham, cecilia ahern, andrea hirata...
fitri, ko ada recommendation novel apa yg best x?

zam said...

bangun tidur..mesti bnyak fikir..10 kali fikir tu..

lps mandi..fikir lagi..

makan fikir 100 kali..

jgn bnyak berfikir..fikir tu boleh..tapi tuliskan dlm kertas..