Actually, lompat tikam adalah sejenis kuih tradisional Pantai Timur yg terdiri drpd kombinasi tepung berwarna hijau, santan putih, pulut merah dan air nisan yg berwarna hitam. Aku memilih utk menamakan blog ni Lompat Tikam kerana isi blog ni nanti adalah kombinasi macam2 cerita (kalau aku rajin laa...) :p.
Q: Kenapa kuih ini diberi nama lompat tikam?
A: Orang kata, dulu kuih ini biasanya dihidangkan selepas pemuda2 kampung berlatih silat.
Aku kata, lantaklah sebab ape pun, asalkan kuih ni mmg sedap! hohoho...
6 comments:
air nisan?? ape tu?
*tak pernah pon makan kuih ni. first time dengar.*
nk tlong jwb...air nisan = air yang manis dari gula melaka..
sy suke kueh ni:)
pernah pekena kuih ni kat gerai bawah tanah midvalley, kedai belanga. try 1 nak 2, tiga dah xboleh manis sangat.
air nisan = air manisan...
nk tulon tambah...
air nisan= bukan air dr batu nisan yea?...ehehehhe
cara sebut dye lam loghat pantai timur lopat tikae kn?!
Post a Comment